Over het leven van Olga Nikolaevna Sacharova (ook wel Olga Sacharoff) is weinig eenduidige informatie te vinden. Waarschijnlijk is zij buitenechtelijk geboren op 28 Mei 1889 in Tbilisi, waarna haar ouders zijn twee jaar later trouwden. Ze groeide op in de Russische aristocratie en intelligentsia. Pas recentelijk is ontdekt dat zijn mogelijk in 1907 getrouwd was met Vsevolod Hoffman, hier is verder heel weinig over bekend. In 1910 vertrok zij naar München om daar kunst te studeren. Daar ontmoette zijn ook schilder en fotograaf Otho Lloyd. Vanaf 1912 verbleef ze in Parijs, waar ze haar kunst exposeerde in de Salon d’Automne. In Parijs bevond ze zich in een bohemienne sociale kring van vooral Russische emigranten en werd ze beïnvloed door kunst van het post-impressionisme en later het Kubisme.
Samen met Lloyd is ze in 1915 vertrokken uit Parijs richting Spanje als gevolg van de eerste wereldoorlog. Uiteindelijk kwamen zij aan in Barcelona en daar gebleven. In 1917 trouwde zij daar met Lloyd. Dit was geen makkelijk huwelijk, en in 1929 zijn zij gescheiden. Over het algemeen wordt Olga Sacharoff gezien als degene die het Kubisme in Spanje heeft geïntroduceerd.
In haar werk toont Olga een kritische manier van kijken naar de rollen die wij als mensen in de maatschappij vervullen. De personen die zij afbeeldt hebben vaak een lege, ondoorgrondelijke of zelfs expressieloze blik in hun ogen. Het lijken haast poppen, die hun rol willoos vervullen.
In Matrimonio zien we een pasgetrouwd stel geportretteerd. Het is niet op te maken of zij blij zijn met het pasgesloten huwelijk. Ze staan er wat stijfjes bij, zich er zeer van bewust dat ze geportretteerd worden. De vrouw heeft haar handen gekruist voor haar, alsof ze al geboeid is, en in de achtergrond zitten twee vogeltjes in een kooitje. Tegelijkertijd ligt er links naast de man, die ook wat afstandelijk met zijn armen over elkaar geslagen zit, een hondje. Traditioneel gezien het symbool van trouw. Wil Olga de kijker hiermee aan het denken zetten? Hebben liefde en trouw nog betekenis in de huidige maatschappij of is het huwelijk slechts een opgelegd instituut waarin mensen gevangen zitten?
Vooral in de eerste jaren na haar eigen huwelijk in 1917 is dit een thema wat vaker terugkomt in Olga’s kunst. Zo ook in Una boda, waar de bruiloftsgasten net aan komen. Ook hier zijn ze weer stijfjes, vast in hun rol. Een opvallend detail is het witte hondje, war star vasthoud aan zijn plek. Hij wil de festiviteiten niet betreden, is zo’n huwelijk wel de plek waar hij hoort? En wat betekent het dat het juist een kind is die het hondje mee moet trekken?
In dit werk is nog een wit hondje te ontdekken, meer in de achtergrond. Zowel de vrouw en de hond lijken hier een terneergeslagen houding aan te nemen, is zei recentelijk teleurgesteld in de liefde? Ze zoekt haar troost bij twee witte paarden, traditioneel symbool voor kracht, die ook een paar vormen. Dit geeft hoop voor de toekomst, en laat ook zien dat Olga, ondanks haar visie op de beklemmende rollen die de maatschappij mensen oplegt, wel gelooft in de liefde.
Ook het schilderij Promenade, dat momenteel op zaal te zien is in Museum De Fundatie in Zwolle, intrigeert en laat duidelijk haar maatschappelijke visie zien. De ogen van de volwassen verschuilen zich achter de rand van de zwarte paraplu’s. Hun individuele identiteit is vervangen door de rol die ze spelen. Het jonge kind op de voorgrond lijkt nog onbevangen, terwijl bij het oudere meisje, nog aan de hand van haar moeder, de paraplu al verder naar beneden zakt.
Een ander opvallend thema in haar werk is de vrouw in blauwe jurk. Zij komt in meerdere schilderijen terug, zoals bijvoorbeeld ook in het besproken Una boda en Promenade. Vaak is zij ook met kind te zien, wat haar doet denken aan de figuur van Maria als moeder. Over waarom Olga haar zo vaak terug deed komen is in de literatuur weinig bekend.
Informatie:
https://www.academia.edu/download/46651852/the_imperfect_wives_of_olga_sacharoff.pdf
https://www.museunacional.cat/en/colleccio/wedding/olga-sacharoff/071952-000
https://arturamon.com/en/autor/sacharoff-olga/
https://archive.org/details/fueradeordenmuje0000unse/page/n5/mode/2up (pagina 20-23, 194-195)
Juan Cortés, Olga Sacharoff (Madrid, 1960), p. 13
https://www.tretyakovgallerymagazine.com/articles/2-2021-71/olga-sacharoff-1881-1967-record-investigation-her-life-and-work