'Al sinds het eerste spijkerschrift
werd het in ieders brein gegrift
van alle wilde dieren,
is er geen zo schadelijk
als de vrouw'

Zo zingt Cobi Schreijer het openingslied in haar troubadours café De Waag in Haarlem. Met dit lied en vele andere creëerde Cobi een omgeving voor zang dat zowel binnenlandse als buitenlandse artiesten naar Haarlem trokken. Cobi heeft zo de folkmuziek een podium gegeven. De sfeer binnen De Waag creëerde een omgeving voor jong talent, of zoals Boudewijn de Groot zei: “De Waag was de wieg van mijn carrière en Cobi was de moeder.”

De eerste helft van de 20ste eeuw staat in het teken van de onbekwaamheid van de vrouw. Vrouwen moesten volgens de wet stoppen met werken na het huwelijk. Deze wet; ‘Wet Handelingsonbekwaamheid’ heeft van 1938 tot 1956  over de werkmogelijkheden van Nederlandse vrouwen geregeerd. Corry Tendeloo, de voorvechter voor het afschaffen van deze wet, is zo ook de geschiedenisboeken ingegaan toen ze de motie-Tendeloo heeft ingediend die voor het afschaffen van de Wet Handelingsonbekwaamheid heeft gezorgd. Deze informatie is je misschien bekend. Toch stopten niet alle vrouwen met werken na hun huwelijk. 

 

Zo ook de moeder van Jacoba Schreijer. Cobi Schreijer was geboren op 25 april in Amsterdam in een arbeidersgezin. Haar vader was een vloerlegger en haar moeder een schoolwerkster, oftewel schoonmaakster van een school. In 1935 werd een toevoeging gedaan aan de ‘Lager Onderwijswet’ van 1920, die zei dat gehuwde vrouwen niet meer voor de klas mochten. Ondanks deze wet en de wet dat vrouwen na hun huwelijk niet mochten werken, is de moeder van Cobi door blijven werken. “Arbeidersvrouwen hebben áltijd gewerkt” zegt Cobi in een interview. “Dat [arbeidersvrouwen blijven werken na het huwelijk] zijn dingen die ik in de vrouwenbeweging aanhaalde. […] In de vrouwenbeweging zaten natuurlijk wel érg veel vrouwen die gestudeerd hadden en alles, en hier weinig van wisten.

Cobi is bij de meeste mensen waarschijnlijk bekend om haar werk dat ze deed binnen de vrouwenbeweging. Cobi was lid van de Rooie Vrouwen, Man-Vrouw-Maatschappij en ze was de contactvrouw voor Dolle Mina in Haarlem. Cobi’s naam komt vaak met de ondertitel troubadour van de vrouwenbeweging. Wat Cobi deed in de vrouwenbeweging was dat ze de liederen die bij demonstraties werden gezongen en de leuzen die werden geroepen verzamelde in een vrouwenliederenboek. Dit boek kreeg de naam Sanseveria en werd uitgegeven in 1977 door uitgever Werkgroep Vrouwenlied-boek. De plant Sanseveria staat ook bekend onder een andere naam, de Vrouwentong. Een paar jaar later in 1980 wordt een tweede versie van het boek uitgegeven onder de naam ‘Sara, je rok zakt af’, ditmaal door Feministische Uitgeverij Sara. De tweede uitgave is veel uitgebreider dan de eerste. Er staan naast strijdliederen ook volksliedjes, ballades, en straatdeunen in. Deze werden ondersteund met commentaar van herkomst en/of betekenis. Verder staat er op het eind ook een register aan liedbundels, lp’s en vrouwenkoren.

Een van de liederen die in de boeken staat is ‘Wij zijn nu sterke vrouwen’. Een nummer dat zijn oorsprong vindt in de Italiaanse vrouwenbeweging en via onder andere de vertaling van een Belgische liederentekstschrijver zijn weg vindt naar Nederland. Het nummer is in verschillende versies verteld en opgeschreven. Origineel een lied van de socialistische feministen, zijn woorden en zinnen in de tekst vervangen. Waar eerst gezongen werd over ‘al zijn wij zwakke vrouwen’ werd nu gezongen ‘wij zijn nu sterke vrouwen’. Wie deze aanpassingen heeft gemaakt is niet duidelijk. De teksten uit haar boeken werden voor meer dan alleen de vrouwenbewegingen gebruikt. Een Nijmeegse straatmuziekgroep en een straatorkest uit Arnhem nemen liederen uit de boeken van Cobi over in hun eigen liedboeken.

De teksten van Cobi’s liederen zijn wat mensen interesseert. Cobi is een troubadour, een verhalenverteller. In twee van haar nummers komt dat duidelijk naar voren: ‘Spijkerschrift Talking Blues’ en ‘Klacht ener Huisvrouw’.  Het begin van ‘Spijkerschrift Talking Blues’ kun je hiernaast lezen. Het tweede nummer is hierboven te horen. Deze is op Youtube geüpload onder de naam ‘Huisvrouw – Talking Blues’. De teksten shockeren, maar vertellen een verhaal. In ‘Klacht ener Huisvrouw’ gaat het over hoe de huisvrouw de maatschappij overeind moet houden. De huisvrouw moet zich aanpassen, en drinkt thee omdat de koffie te duur wordt. Ondertussen zitten de mannen aan de drank en worden vrouwen bekritiseerd voor het drinken van sherry. Aan het einde zijn ze het zat, hier zegt Cobi tegen de vrouwen dat ze hun macht niet kennen. 

“Als wij eens één dag zouden staken op ons werk, waar dan ook, én in de huishouding. Weet u wat er dán gebeurde? Dan kwam er herrie! “

Cobi’s teksten zijn al decennia oud, maar je kan ze nog steeds toepassen op de samenleving van nu. Dat is de kracht van haar muziek, maar ook het teleurstellende van een te trage ontwikkeling in de maatschappij. 

‘Al sinds het eerste spijkerschrift
werd het in ieders brein gegrift
van alle wilde dieren
is er geen zo schadelijk
als de vrouw

Goeiemiddag,
kunnen een aantal van ons het mee doen hé?
en wie zou dat nou gezegd hebben
dat was een of andere griekse wijsgier
en als u nou denkt bij u zelf dat zo’n stelling verouderd is?
luistert u dan maar is naar een progressieve schrijver.

Want twintig eeuwen later zegt norman meeler,
gevangen van de seks,
het zijn laagstaande dieren, de vrouwen
en je zou ze eigenlijk in kooien moeten houden.

Het is toch een moedige kerel hoor,
hij trouwde net voor de vijfde keer.
Hij haat ze niet, hij respecteerd ze
net als de leeuwen in Artis.

Het was in de oeroude tijden dat,
de man de vrouw zag als een vat,
waarin zijn kostbaar zaad werd bewaard,
en krachtige zonen werden gebaard.
Over dochters werd er nooit gepraat.
Een dochter was hoogstens een toekomstig vat,
voor de toekomstige zoon.’

Wil je het Cobi horen zingen? Luister dan naar Portret van Cobi Schreijer 2 – Het Spoor Terug. Vanaf minuut 12:57 tot 14:00

Video afspelen

Cobi’s carrière is niet begonnen of geëindigd met de vrouwenbeweging. Ze begon met zingen op jonge leeftijd. Toen ze zestien was ging ze zingen in een koor van Vara: ‘The Varamountgirls’.  Later ging ze met twee  vrouwen uit het koor in een trio genaamd ‘Novelty Sisters’ op tournee langs de troepen in Indonesië, toentertijd Nederlands-Indië, tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Ze zongen voornamelijk Engels, maar Cobi zong liever folk, en bij terugkomst stopte ze met het koor. Cobi ging op zichzelf verder. Ze trad overal op, van PvdA bijenkomsten tot volkscentrums en vormingscentra.  

Al die tijd heeft ze gezocht naar een café waar muziek de hoofdrol zou spelen. Een plek waar muziek gemaakt kon worden en dat er geluisterd kon worden zonder gestoord te worden door praten en lopen. Dit lukte Cobi uiteindelijk met De Waag, een café in Haarlem. De in 1962 geopende De Waag was een groot succes. De Waag werd in een korte periode de broedplaats voor talent. Artiesten waarvan niemand toen zou opkijken hebben hun begin gevonden in De Waag. De Waag was een plek voor zowel binnenlandse artiesten als Boudewijn de Groot, Lenny Kuhr en Lennaert Nijgh, als buitenlandse artiesten. Art Garfunkel, Pete Seeger, Joan Baez, en Paul Simon waren een aantal van de artiesten die Cobi naar Nederland haalde. Nu grote artiesten, maar ze hadden toen moeite om de kleine zaal van De Waag vol te krijgen. Cobi vertelt in een artikel in de Trouw dat; “[…] toen Paul Simon voor het eerst in De Waag optrad, kreeg ik maar zeventien mensen binnen.”. Zeventien mensen voor een man waarvan zijn lied ‘The Sound of Silence’ samen met Art Garfunkel een plekje in het geheugen van de meeste mensen heeft.

Met De Waag creëert Cobi een plek voor de volksmuziek. Het muziekgenre folk vindt zijn oorsprong in een café in Haarlem. Een podium voor een publiek van honderd, zittend aan tafels met geruite tafelkleden en kaarsen die op de tafels drupten. Een aspect dat bijgedragen heeft aan de populariteit van De Waag en de folkmuziek, was ‘Wie waagt, die zingt’. Een radioprogramma bij de AVRO dat eens in de 14 dagen te horen was. In het programma waren de optredens zo te horen.

Tegen het eind van de jaren ‘60 gaat het niet goed met De Waag. Financieel staan ze in het rood, het publiek komt niet meer in stromen binnen, en dat wat komt is er meer voor de gezelligheid dan de muziek. In 1969 sluit De Waag zijn deuren.

 

Na de sluiting van De Waag bleef Cobi niet stilzitten, en ging ze gewoon door met optreden. Ze trad op op verscheidende locaties waaronder huiskamerconcerten bij haar thuis voor een publiek van vijfendertig. Zo na de sluiting van De Waag was ook de Tweede Feministische golf in volle gang, en hield Cobi zich daar mee bezig. Wanneer het haar te veel wordt bij de vrouwenbeweging zoekt ze een andere invalshoek. Cobi heeft nog een poging gedaan om De Waag en gelijksoortige podia te openen, dit ging met verschillende mate met succes. 

Cobi die nu actief is bij organisaties als Wijze Oude Wijven en het Haarlemse Vrouwenknooppunt blijft nog steeds muziek maken. In 1998 komt het laatste album van Cobi uit. Een cd genaamd ‘Klein Ritueel’, geproduceerd door Boudewijn de Groot. Dit laatste album is dan ook het enige album beschikbaar op de meeste muziek-streamingservices. In ditzelfde jaar vertrek Cobi naar het Rosa Spierhuis in Laren. Een bejaardentehuis voor oude kunstenaars en wetenschappers. In het Rosa Spierhuis maakt ze nog steeds muziek. Zo ook aan de kop van een artikel in de Trouw; “Concertzaaltje van Rosa Spierhuis krijgt nieuwe bespeelster”. Cobi blijft in het Rosa Spierhuis tot aan haar dood op 1 december 2005.

Links naar Cobi Schreijer's muziek

Op de hele pagina wordt naar Cobi Schreijer gerefereerd als Cobi en niet Schreijer. Hier is bewust voor gekozen. De aanleiding hiervoor was een radio documentaire over Cobi: Portret van Cobi Schreijer. In het laatste stuk heeft Cobi het over haar positie als kind van een arbeidsgezin en dat haar muziek gebruikt werd bij onder andere VOS-cursussen en openschoolcursussen. Haar muziek werd dan gebruikt om vrouwen over de onderwerpen te kunnen laten praten over hun eigen ervaringen. Verder vertelt ze dat haar dochter er niet zo op gesteld was dat Cobi zo feministisch was. “Je gaat altijd maar tekeer over al die dingen, is dat nou nodig?”. Haar dochter is een keer met een vriendin een weekend weggegaan, en daar waren toen vrouwen van VOS-cursussen. Cobi’s muziek is toen gezongen en er werd gepraat over feministische onderwerpen. Haar dochter is toen bij terugkeer bij haar moeder gekomen met een grote bos bloemen en zei: “Ik ben zo trots op jou, want nou weet ik wat je gedaan hebt al die tijd.” Cobi noemt dit een van haar grootste beloningen. Verder zegt haar dochter: “Want ze praten allemaal over je alsof ze jou als buurvouw naast zich hebben. ‘Ja want Cobi zegt dit, en Cobi zegt dat’”. Waarop Cobi vervolgens in de documentaire zegt; “Nou dat was de plek die ik wilde hebben”.

Wil je Cobi hier zelf over horen vertellen? Luister dan naar Portret Cobi Schreijer 2 – Het Spoor Terug. Dit onderwerp wordt ingeluid op minuut 27:10

Meer weten over Cobi Schreijer? 

Boeken:

  • Door de zee van tijd: het gezongen leven van Cobi Schreijer, een rebelse meid – Angeline van den Berg (2003)
  • Troubadour, De Waag in Haarlem als muziekpodium – Peter Bruyn

Radioprogramma’s

Muziek pagina’s 

Bronnen

VPRO. ‘Afscheid van Indië 8, Het moreel van de troepen – Het Spoor Terug – VPRO’, 22 mei 1988. https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_384593~afscheid-van-indi%C3%AB-8-het-moreel-van-de-troepen-het-spoor-terug~.html.

VPRO. ‘Afscheid van Indië 9, Oost west, thuis best – Het Spoor Terug – VPRO’, 29 mei 1988. https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_384594~afscheid-van-indi%C3%AB-9-oost-west-thuis-best-het-spoor-terug~.html.

‘Beeldbank De Boer’. Geraadpleegd 19 december 2022. https://noord-hollandsarchief.nl/beelden/beeldbankdeboer/?mode=gallery&view=horizontal&q=cobi%20schreijer&rows=25&page=1.

ONH. ‘Boudewijn de Groot: Haarlems troubadour’, 17 juni 2011. https://onh.nl/verhaal/boudewijn-de-groot.

Bruyn, Peter. ‘Paul Marselje en de Waagtaveerne in Haarlem’. Marselje, 15 februari 2003. http://www.marselje.nl/paulmarselje/waagtaveerne.htm.

‘Cobi Schreijer – albums – Muziekweb’. Geraadpleegd 19 december 2022. https://www.muziekweb.nl/Link/M00000038250/POPULAR/Cobi-Schreijer.

Atria. ‘Cobi Schreijer – biografie | Bekende vrouwen’, 22 augustus 2007. https://atria.nl/nieuws-publicaties/bijzondere-vrouwen/bekende-vrouwen/cobi-schreijer-biografie.

boudewijndegrootthuispagina. ‘Cobi Schreijer discografie’. Geraadpleegd 19 december 2022. http://www.boudewijndegrootthuispagina.nl/bdglcs.htm.

boudewijndegrootthuispagina. ‘Cobi Schreijer teksten’. Geraadpleegd 19 december 2022. http://www.boudewijndegrootthuispagina.nl/bdgtcs.htm.

Folkforum. ‘Coby Schreijer (81): Als iemand zingt hoor ik: hé, daar zit ’n sterretje in…’, 8 december 2003. https://www.folkforum.nl/content/view/380/.

C.S. ‘Cobi Schreijer keert terug in de Waag’. Krantenviewer Noord-Hollands Archief. 29 maart 1973. Noord-Hollands Archief. https://nha.courant.nu/issue/HD/1973-03-29/edition/null/page/15.

IsGeschiedenis. ‘De Motie-Tendeloo en de werkende getrouwde vrouw’, 3 november 2017. https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-motie-tendeloo-en-de-werkende-getrouwde-vrouw.

Deelen, Hans van. ‘Cobi Schreijer – New Folk Sounds’. Cobi Schreijer (blog), 05 2004. https://www.newfolksounds.nl/cobi-schreijer/archief/folkcanon/2011.

‘Elly en Rikkert’. Andere Tijden, 26 februari 2006. https://anderetijden.nl/aflevering/399/Elly-en-Rikkert.

Hell, Maarten. ‘Schreijer, Jacoba (1922-2005)’. ING Project. Hyugens Instituut. Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, 7 december 2022. https://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Schreijer.

henk. ‘Cobi Schreijer overleden: monument in de Nederlandse folkbeweging’. Folkforum, 1 december 2005. https://www.folkforum.nl/inmemoriam/6063-cobi-schreijer-overleden-monument-in-de-nederlandse-folkbeweging.

Heskes, Brenda. ‘Concertzaaltje van Rosa Spierhuis krijgt nieuwe bespeelster’. Trouw, 28 april 1997. https://www.trouw.nl/nieuws/concertzaaltje-van-rosa-spierhuis-krijgt-nieuwe-bespeelster~b57a4e6d/.

brood en rozen. ‘Het verhaal – Brood en Rozen’. Geraadpleegd 19 december 2022. https://www.broodenrozen.nl/stichting/onsverhaal/.

Historiek, Auteur: ‘Abortus in Nederland – een roerige geschiedenis’. Historiek, 8 november 2021. https://historiek.net/abortus-nederland-geschiedenis/4642/.

boudewijndegroot. ‘Hoe het allemaal begon: Veertig jaar folk aan het Spaarne’, 13 februari 2003. http://www.boudewijndegrootthuispagina.nl/bq_yc130203.htm.

VPRO. ‘Juf, gaat u trouwen? 2 – Het Spoor Terug – VPRO’, 22 december 1996. https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_489014~juf-gaat-u-trouwen-2-het-spoor-terug~.html.

‘Liedtekst “Er is een land waar vrouwen willen wonen”’. Geraadpleegd 19 december 2022. http://home.wxs.nl/~evenwild/wsts210/simjes/teksten/eiel/eiel.html.

Maas, Cornald. ‘Maas en mensen zwemt in een zee van tijd’. de Volkskrant, 6 december 2003, sec. Voorpagina. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/maas-en-mensen-zwemt-in-een-zee-van-tijd~b260f713/.

Nationaal Hitorisch Museum Redactie. ‘Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam’. Historiek, 27 juli 2022. https://historiek.net/vrouwen-tot-1956-handelingsonbekwaam/15127/.

Nieuwenhuizen, Madeleijn van den. ‘Onderzoek naar handelingsonbekwaamheid. Doe je mee?’ Madeleijn van den Nieuwenhuizen, 9 april 2021. https://madeleijn.nl/handelingsonbekwaam/.

Nouws, Louis. ‘Boek over oudste folkclub van Nederland’. Heaven magazine, 23 april 2022. https://www.heavenmagazine.nl/actueel/boek-over-oudste-folkclub-van-nederland.

paulenremco. ‘“Troubadour, De Waag in Haarlem als muziekpodium”: een boek om te verslinden met folk-pionier Cobi Schreijer in de hoofdrol’. Spaarnestroom, 7 mei 2022. https://spaarnestroom.nl/troubadour-de-waag-in-haarlem-als-muziekpodium-een-boek-om-te-verslinden-met-folk-pionier-cobi-schreijer-in-de-hoofdrol/.

VPRO. ‘Portret Cobi Schreijer 1 – Het Spoor Terug’, 28 september 1997. https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_501380~portret-cobi-schreijer-1-het-spoor-terug~.html.

VPRO. ‘Portret Cobi Schreijer 2 – Het Spoor Terug’, 5 oktober 1997. https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_501381~portret-cobi-schreijer-2-het-spoor-terug~.html.

Rebelse meid – Cobi Schreijer – Muziekweb. Geraadpleegd 19 december 2022. https://www.muziekweb.nl/Link/HAX2579/Rebelse-meid.

Youtube. ‘Ronnie Potsdammer & Cobi Schreijer – De 12 maanden van het jaar’, 20 april 2012. https://www.youtube.com/watch?v=JpLbwpxhfVE&ab_channel=HansvanDeelen.

plant in huis. ‘Sansevieria | Dracaena Trifasciata’, 9 mei 2020. https://www.planteninhuis.nl/kamerplanten/sansevieria/.

Atria. ‘Sara, je rok zakt af’. Sara. Geraadpleegd 19 december 2022. https://collectie.atria.nl/bibliotheek/item/123503-redirection.

Schmidt, Ariadne. ‘Verzuiling en kostwinnersmodel houden vrouwen lang uit het arbeidsproces. Vrouwen aan het werk’. Stichting VHV, april 2017. https://vakbondshistorie.nl/dossiers/vrouwen-aan-werk/.

Schreijer, Cobi, red. Sansevieria: vrouwen-liedboek. Utrecht: Werkgroep Vrouwen-liedboek], 1977. https://webggc.oclc.org/cbs/DB=2.37/XMLPRS=Y/PPN?PPN=081939086.

———, red. Sara, je rok zakt af: vrouwenliedboek. Amsterdam: Feministische Uitgeverij Sara, 1980. https://webggc.oclc.org/cbs/DB=2.37/XMLPRS=Y/PPN?PPN=80132324X.

Soepenberg, Henk, en PvdA-bestuurslid Gewest Zeeland. ‘Gedachten zijn vrij, maar niet meer voor de PvdA’. Trouw, 6 december 2011. https://www.trouw.nl/nieuws/gedachten-zijn-vrij-maar-niet-meer-voor-de-pvda~b9fcd6f3/.

Uitgeverij Loutje. ‘Troubadour’. Geraadpleegd 19 december 2022. https://uitgeverij-loutje.nl/troubadour/.

NPO Radio 1. ‘Trouwen tot 1956? “Dan tekende je een onderwerpingsverdrag aan je man”’, 8 december 2020. https://www.nporadio1.nl/nieuws/politiek/c16a98f4-499d-4a3d-b897-b79cf7b9e86e/trouwen-tot-1956-dan-tekende-je-een-onderwerpingsverdrag-aan-je-man.

Verhoeven, Carmen. ‘Van rijst- tot Malieveld: “O lio lio la”, de geschiedenis van een melodie (dag 2)’. Leest (blog), 15 maart 2020. https://www.platformleest.org/artikel/van-rijst-tot-malieveld-dag2/.

———. ‘Van rijst- tot Malieveld: “O lio lio la”, de geschiedenis van een melodie (dag 3)’. Leest (blog), 22 maart 2020. https://www.platformleest.org/artikel/van-rijst-tot-malieveld-dag3/.

<!– [if supportFields]><![endif]–>

Wilde Haren. Klein Ritueel, 1998. https://www.youtube.com/watch?v=6ATE1WC8e7M.

Beeldverantwoording

Afb. 1 Portret Cobi Schreijer (22/12/1980) Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_20203K00_35), https://hdl.handle.net/21.12102/1defbb49-b99e-1282-96d7-1b7fade09383

Afb. 2 Coby schreyer optreden stompe toren SP . Woude (30/09/1989), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_31315K00_05), https://hdl.handle.net/21.12102/b6d52edf-2cd7-6494-633e-e88d0c8a25e1

Afb. 3 Ronnie Potsdammer en Cobi Schreijer in de Waag met programma 1964 (30/10/1964), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_02882K00_16), https://hdl.handle.net/21.12102/13721efc-16e3-5a7e-f27a-ec25fd6888c9

Afb. 4 Portret Cobi Schreijer (22/12/1980), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_20203K00_09), https://hdl.handle.net/21.12102/5a9c0ace-1a05-d4e5-9ec4-70206622f95c

Afb. 5 Portret Cobi Schreijer (02/11/1987), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_28322K00_34), https://hdl.handle.net/21.12102/98af174e-e84c-1e89-df87-e354b972fdce

Afb. 6 Portret Cobi Schreijer (19/10/1998), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_44108K00_37), https://hdl.handle.net/21.12102/8d8122a8-2ad0-4b38-d047-fff2b3cac3e2

Afb. 7 Cobi Schreijer “terug in Waag” (03/09/1975), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_14032K00_04), https://hdl.handle.net/21.12102/44b449bb-1a06-1d38-4faa-2c63fee76bef

Afb. 8 Coby schreyer optreden stompe toren SP . Woude (30/09/1989), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_31315K00_01), https://hdl.handle.net/21.12102/5be50a3b-2a99-d670-c9fc-5438a772d995

Afb. 9 Uitreiking plaat Cobi Schreijer (05/10/1967), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_05555K00_23), https://hdl.handle.net/21.12102/13d8e619-d85c-2bf7-9481-a30d6331d68d

Afb. 10 Zangeres in Rode Kruis Ziekenhuis, B’wijk, Coby Schreier (24/09/1977), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_15987K00_31), https://hdl.handle.net/21.12102/20d6375c-431f-30b3-e4d8-60046f0c7446

Afb. 11 Kon. onderscheiding Coby Schreyer. (08/11/1987), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_28347K00_40), https://hdl.handle.net/21.12102/a6c78f8c-159c-3c4c-dc4c-b1f91ac13eb1

Afb. 12 Vrouwendag met Coby Schreier in buurthuis De Koudenhorn (08/03/1982), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_21671K00_22), https://hdl.handle.net/21.12102/061f3418-080d-e69e-8686-72ab229bfdc5

Afb. 13 Waag Taveerne – Internationale Troubadour club Ca. 1965, Anoniem, Noord-Hollands Archief, 1100 – Beeldcollectie van de gemeente Haarlem (INV nr. 840), https://hdl.handle.net/21.12102/5EF228778E7799BA7F246354DA7C18F1

Afb. 14 Cobi Scheijer en Ronnie Potsdammer bij de bar in de Waag (1963), Boer, C. de (INV. nr. 13556), https://hdl.handle.net/21.12102/97577D944A4A4EBD890627F9800AFDA3

Afb. 15. Cobi Schreijer en Alex Campbell voor De Waag (30/07/1965), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_02280A00_06), https://hdl.handle.net/21.12102/2151c775-9eac-9492-ee03-9566846ed712

Afb. 16 Muziekoptredens in Internationale Troubadour Club van Cobi Schreijer in de Haarlemse Waag, Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_53448K00_09), https://hdl.handle.net/21.12102/1df95905-f388-9cae-3f8f-a3ed0a39c7f1

Afb. 17 Optreden Cobi Schreijer en Ronnie Potsdammer in Taverne de Waag (03/07/1963), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_00970K00_25), https://hdl.handle.net/21.12102/4d9e2b32-4f69-efad-06df-960c86dafefc

Afb. 18 Waagtaveerne Cobi Schreijer en Ronnie Potsdammer (31/10/1963), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_02094K02_02), https://hdl.handle.net/21.12102/114f4ff3-1e79-9b8b-fae6-f68ed0b9b667

Afb. 19 Ronnie Potsdammer en Cobi Schreijer in de Waag met programma 1964 (30/10/1964), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_02882K00_26), https://hdl.handle.net/21.12102/3b80ffd3-57b8-3055-fa8e-4b8a4fec4216

Afb. 20 Cabaret optreden met muzikanten in de Waag (06/10/1967), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_05559K00_15), https://hdl.handle.net/21.12102/9d5e6fdc-4a91-b8f6-a3c7-9ddd7c3b204a

Afb. 21 Cabaret optreden met muzikanten in de Waag (06/10/1967), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_05559K00_06), https://hdl.handle.net/21.12102/d27b6ef3-c981-9f88-2664-3acaefcdea47

Afb. 22 Muziekoptredens in Internationale Troubadour Club van Cobi Schreijer in de Haarlemse Waag, Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_53448K00_03), https://hdl.handle.net/21.12102/a9642b7b-7087-fff6-6916-142f7454bd42

Afb. 23 Cabaret optreden met muzikanten in de Waag (06/10/1967), Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer (INV nr. NL-HlmNHA_1478_05559K00_33), https://hdl.handle.net/21.12102/664655f3-3821-75e4-7102-e0cbda456580

Emma Faber – contact: Mail, Studie-mailLinkedin

Reinwardt Academie, december 2022