Zeg je impressionisme, dan wordt dat vaak gevolgd door: Degas, Renoir en Monet. Maar welke vrouwen drukte hun stempel nou op de kunstwereld in deze stroming?
Een vrouw die ik in de schijnwerpers wil zetten is Mary Cassatt(1844-1926). Zij volgde, ondanks de maatschappelijke verwachtingen voor vrouwen in die tijd, haar passie van het schilderen. Nu staat ze bekend om haar belangrijke bijdragen aan de impressionistische beweging tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw.
Mary Cassatt werd geboren op 22 mei 1844 in Allegheny City, wat nu een deel van Pittsburgh is, in de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten. Ze groeide op in een welvarende familie en toonde al vroeg interesse in kunst. Tegen de wens van haar ouders in besloot ze kunst te studeren. Ze begon hiermee in Amerika, bij de Pennsylvania Academy of Fine Arts.
In 1866 verhuisde Cassatt naar Parijs om haar kunstopleiding voort te zetten. Ze was vastberaden om haar eigen weg te banen in de kunstwereld en ontwikkelde al snel een unieke stijl. Tijdens haar verblijf in Parijs raakte ze bevriend met invloedrijke kunstenaars zoals Edgar Degas, Camille Pissarro en Berthe Morisot. Ze exposeerde regelmatig met de impressionisten en werd de enige Amerikaanse kunstenaar die zij uitnodigden om deel te nemen aan hun groepstentoonstellingen.
Cassatt werd geïnspireerd door de impressionistische beweging, maar ze ontwikkelde haar eigen benadering, met name in het portretteren van intieme momenten van het dagelijkse leven, vooral die van vrouwen en kinderen. Dit in alledaagse en huiselijke taferelen, waarbij ze de emotie en tederheid van de momenten toont. Gedurende haar carrière bleef Mary Cassatt haar stempel drukken op de kunstwereld, en ze wordt tot vandaag de dag herinnerd als een pionier in de kunst, vooral vanwege haar vermogen om de menselijke emotie zo treffend vast te leggen.
Na 1910 stopte zij met schilderen als gevolg van haar verslechterende zicht. Ze overleed op 14 juni 1926 in Château de Beaufresne, Frankrijk.
Na haar levensloop in vogelvlucht te hebben bekeken, zullen we nu een paar van haar kunstwerken bekijken.
.
.
.
Bronnen:
In dit werk zien we een jong meisje wat zit in een blauwe fauteuil samen met op de andere stoel een hondje. Het meisje lijkt zich haast niet bewust van de maker, ze lijkt verzonken in haar gedachte. De sfeer is informeel en de pose van het meisje straalt een zekere ontspannenheid uit. Het kleurgebruik is opvallend met de dominante blauwe tinten van de fauteuil, wat contrasteert met de huidtinten van het meisje.
Dit schilderij illustreert Cassatts innovatieve benadering van portretkunst. Het meisje lijkt zich niet bewust van de toeschouwer, waardoor het schilderij een spontane en natuurlijke uitstraling krijgt. De keuze voor een informele houding en het gebruik van kleur geven het werk een gevoel van directheid en intieme observatie. Dit schilderij is nog bewerkt door de impressionist Edgar Degas.
bron: “Little Girl in a Blue Armchair.” n.d. https://www.nga.gov/collection/art-object-page.61368.html.
Het werk “Young Woman Sewing” (1900) laat een intieme scène zien van een jonge moeder die geconcentreerd bezig is met haar werk wat ze aan het naaien is. In een lichte, huiselijke kamer zit de moeder met de stuk stof op haar schoot. De subtiele kleuren en het zachte licht door een raam benadrukt de tederheid van het moment.
Cassatt laat met dit werk de intimiteit van de relatie tussen moeder en kind zien. Het kind kijkt naar ons als kijker, gedrapeerd over moeders knie, onbewust van het feit dat ze wellicht de moeder zal verstoren in haar werk. De aandachtige blik van de jonge moeder en de zorgvuldige handeling van het naaien belichamen de rustige toewijding van het gezinsleven.
bron: “Mary Cassatt | Young Mother Sewing | American | The Metropolitan Museum of Art.” 1900. The Metropolitan Museum of Art. 1900. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/10425.
“Lilacs in a Window” (1880) toont een venster van wat lijkt op een kas. Op dit raamkozijn staat een boeket met witte en paarse seringen. Er stroomt zacht licht naar binnen wat een gloed veroorzaakt op de bloemen. De levendige paarse tinten van de seringen staat in contrast met het lichte raamkozijn en creëert een rustgevend beeld.
In dit werk benadrukt Cassatt de eenvoudige schoonheid van alledaagse objecten. De seringen staan centraal en worden versterkt door het licht. Cassatt’s meesterschap in het vastleggen van licht en kleur komt hier sterk naar voren, waardoor “Lilacs in a Window” een verfijnd en contemplatief kunstwerk is. Ook is dit werk zeldzaam in haar oeuvre, ze schilderde namelijk weinig stillevens.
bron: “Mary Cassatt | Lilacs in a Window (Vase de Lilas a La Fenetre) | American | The Metropolitan Museum of Art.” n.d. The Metropolitan Museum of Art. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/13758.
Enthousiast geworden en wil je meer weten over Mary Cassatt? Wellicht is dit iets voor je:
Documentaire, 2023
Griselda Pollock
Boek, 2022
Voor de kleine lezers:
Read With You
Kinderboek, 2022