„Als ik naar die historische beelden kijk – beelden die vaak door machthebbers worden bepaald, altijd eigenlijk, vooral in Europa – stralen die een soort zelfverzekerdheid uit. Een vorm van dominantie. Ze zijn bijna onaantastbaar, heel machtig. Maar door mijn nieuwsgierigheid ging ik daar vraagtekens bij zetten.” – Natasja Kensmil
Natasja Kensmil (1973) is een Nederlandse kunstenaar uit Amsterdam, met een Surinaamse achtergrond. Toen Kensmil opgroeide was haar vader naar eigen zeggen ‘altijd wel bezig met zijn handen’. Of het nu kleien of tekenen was, de kans was groot dat hij naast zijn vaste baan iets aan het creëren was. Thuis was er weinig speelgoed, ook boeken waren er amper. De opties voor de kinderen waren daardoor beperkt tot buiten spelen of binnen tekenen. Haar omgeving droeg op deze manier bij aan haar interesse in kunst.
Om haar artistieke vaardigheden verder te ontwikkelen heeft Kensmil van 1990 tot 1992 gestudeerd aan de Vrije Tekenacademie, waarna ze van 1992 tot 1996 studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarna studeerde ze aan De Ateliers van 1996 tot 1998.
Tegenwoordig woont en werkt ze nog steeds in Amsterdam en wordt ze vertegenwoordigd door andriesse eyck galerie. Met prijzen als de Johannes Vermeer prijs (2021) en de Jeanne Oostingsprijs (2023) heeft ze naam gemaakt in de kunstwereld. Dit stuk is dan ook vooral geschreven om haar te introduceren aan een publiek dat wat verder afstaat van deze wereld en nog niet bekend is met haar werk.
Het esthetische en het gruwelijke. Het goede en het kwade. Het aardse en het spirituele. Dubbelzinnigheid is één van de terugkerende elementen in de kunstwerken van Natasja Kensmil. In haar werken richt ze zich voornamelijk op het verkennen van onderbelichte perspectieven in onze geschiedenis. Dit doet ze door machthebbers en onderdrukkers uit het verleden als onderwerp van haar schilderijen te nemen. In deze schilderijen bevraagt ze vervolgens machtsposities en machtsverhoudingen met als resultaat, voorstellingen die soms grimmig aanvoelen en gevoelens van ongemak oproepen.
„Het verleden voedt het heden, vormt het, en is er voortdurend mee in onderhandeling.’’ – Natasja Kensmil
Kensmil stelt dat een schilderij samenhangt met de manier waarop wij als individuen naar de wereld kijken. Door de diverse levenspaden die we bewandelen ontwikkelt ieder van ons een unieke blik waarmee we betekenis geven aan de wereld om ons heen. Naast deze individuele perspectieven dragen taal, cultuur en sociale groepen ook bij aan de vorming van een collectief geheugen. In haar werk daagt Kensmil dit laatste uit door het vaak eenzijdige historische narratief te herinterpreteren. Schilderen is voor haar meer dan iets maken dat aangenaam is om naar te kijken: het is voor haar een manier om een kritische blik te werpen op het verleden en de geschiedschrijving.
In een tijd waarin wereldleiders massaal opgeroepen worden tot een staakt-het-vuren in Gaza en de Nederlandse regering excuses heeft aangeboden voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden, wordt duidelijk dat er binnen de maatschappij een verschuiving plaatsvindt met betrekking tot de kijk op het koloniale verleden en machtsongelijkheid. Op basis hiervan zou je kunnen denken dat Natasja Kensmil met haar werken bewust inspeelt op de actualiteit en maatschappelijke discussies. Dit is niet haar drijfveer. Het reflecteren op het verleden door te kijken naar de sporen die zij heeft achtergelaten, onze hedendaagse interpretatie ervan en wat het voor ons vandaag de dag betekent zijn vragen die zij vrijwel altijd in haar werken verkent. Ze benadrukt dan ook dat haar werk voor meerdere interpretaties vatbaar is is en niet ‘pamflettistisch’; het heeft geen activistische aard.
Hoewel Kensmil niet is opgegroeid in een tijd waarin de ‘Wet handelingsonbekwaamheid ’ geldig was (en vrouwen tot 14 juni 1956 zonder toestemming van hun vader of echtgenoot geen bankrekening mochten openen of werken) of waarin vrouwen geen toegang hadden tot de kunstacademie, heeft ook zij te maken gehad met struikelblokken van ongelijkheid in de kunstwereld.
Zo heeft ze voor haar gevoel soms drie keer zo hard moeten werken dan anderen om serieus genomen te worden. Ook heeft ze het volgende te horen gekregen van een docent op de academie: ‘’Jij bent een vrouw en de meeste vrouwen redden het niet in de kunst, want je wordt op een gegeven moment zwanger en dan is het afgelopen.’’ Ondanks ontwikkelingen die de kloof van ongelijkheid in de kunstwereld hebben verminderd, ervaren vrouwelijke kunstenaars nog steeds uitdagingen op gebied van seksisme.
Zoals bij veel kunstenaars nemen ook bij Kensmil haar associaties, gedachtes en emoties vorm aan in haar atelier. In deze ruimte zijn afbeeldingen te vinden van historische figuren en gebeurtenissen en kunstwerken van andere kunstenaars. Het atelier is voor haar een plek waar ze zich kan afsluiten van de buitenwereld en verbanden kan brengen tussen verschillende gebeurtenissen uit het heden en verleden. De afbeeldingen prikkelen haar verbeelding en dienen als bron van inspiratie.
„De complexiteit van haar onderwerpen wordt weerspiegeld in haar gelaagde manier van schilderen.’’ – Het Fries Museum
Wie weleens voor een schilderij van Natasja Kensmil heeft gestaan, zal wellicht hebben opgemerkt dat het textuurrijke werken zijn. In een palet van donkere en koude tinten olieverf verbeeldt zij haar interpretaties van de tegenstrijdige mens. Deze zoektocht bestaat onder meer uit onderzoek in de vorm van lezen over een bepaalde historische figuur of gebeurtenis. Al schilderend legt zij verbanden met het heden.
In de loop van dit proces kan het onderwerp van haar schilderijen meerdere keren veranderen. In plaats van het schilderen te vervolgen op een andere doek, kiest zij ervoor om op hetzelfde doek steeds over de beelden heen te schilderen waardoor er lagen ontstaan. Deze lagen bouwt ze verder uit te door te schilderen met dikke, woeste verftoetsen, het verf te laten druipen of delen van het doek niet te schilderen. Haar manier van schilderen maakt de schilderijen dynamisch en draagt bij aan het realiseren van griezelige, maar bewonderingswaardige voorstellingen.
De kunstwerken van Kensmil kunnen tot op zekere hoogte gekoppeld worden aan het expressionisme vanwege de volgende kenmerken:
Met deze kunstwerken brengt Kensmil een ode aan de kunsttraditie van het vrouwelijk naakt. In tegenstelling tot haar voorbijgangers maakt ze de vrouwen in haar schilderijen niet tot lustobjecten. Kensmil kiest in plaats daarvan voor vrouwen die koud, grimmig en stijf ogen.
De schilderijen maakten onderdeel uit van haar solotentoonstelling Les Fleurs du Mal. Naast de drie schilderijen bestond de tentoonstelling ook uit stillevens met bloemen, als verwijzing naar onze sterfelijkheid en kwetsbaarheid. Bovendien verwijst ze met de bloemen, vaak afkomstig waren uit koloniën, naar de uitbuiting en misstanden uit de koloniale tijd.
Monument der Regentessen is een negenluik waarin Kensmil de dubbelzinnige posities van regentessen in de 17e eeuw bevraagt. Deze vrouwen deden onder meer bestuurswerk in liefdadigheidsinstellingen voor armen en zieken. Wat vaak op de achtergrond bleef is dat dit (mede) mogelijk was door welvaart afkomstig uit de koloniale uitbuitingssystemen van de VOC en WIC, waar hun vaders of echtgenoten vaak deel uit van maakten.
In dit werk schilderde Kensmil zes regentessen en drie wapenborden, elk op een eigen paneel. De gezichten zijn bekrast, lijken uit te lopen of zijn uitgevaagd, wat de schilderijen een wat luguber karakter geeft. Overigens kan het geïnterpreteerd worden als een inkijkje in de innerlijke strijd van de vrouwen zelf: twijfel tussen status en moraal.
Sleeping beauty I maak deel uit van een serie portretten van overleden kinderen, gebaseerd op post mortemfoto’s. Kensmil is gefascineerd door de dood en verzamelde deze foto’s omdat ze wat bij haar losmaakte. Desondanks lukte het haar pas om dit op doeken te vertalen nadat haar zoontje ernstig ziek werd. In die periode vroeg een verpleegkundige haar of ze een post mortemfoto van hem wilde als hij kwam te overlijden. Zover is het gelukkig niet gekomen. Wel kwam onder andere dit schilderij tot stand om de ervaring te verwerken.
https://www.2doc.nl/documentaires/2022/09/natasja-kensmil.html
N. Kensmil, A Poison Tree. Amsterdam: Alauda Publications en Kunsthal KAdE, 2021
/https://andriesse-eyck.com/artists/15/1