“A neglected early-1970s Polish-born pioneer of feminist avant garde image making.” – Sean O’Hagan, The Guardian 13 december 2017 

Het leven van Natalia LL

Natalia Lach-Lachowicz, beter bekend als Natalia LL, is geboren op 18 april 1937 in het Poolse dorp Żywiec. Ze is een pionier op het gebied van feministische kunst in Polen. Natalia’s installaties, tekeningen, foto’s en videografische werken hebben zich vanaf het begin bezig gehouden met het vrouwelijke onderwerp in een patriarchale samenleving en consumptiemaatschappij. Ze werd als gevolg daarvan al snel opgemerkt door westerse feministische critici, waaronder Lucy Lippard, waardoor vanaf het midden van de jaren zeventig de mogelijkheid voor internationale tentoonstellingsmogelijkheden zich voordeed. Natalia studeerde aan de PWSSP, tegenwoordig bekend als de Eugeniusz Geppert Academie voor de Schone Kunsten, in Wrocław waar ze in 1963 afstudeerde. 

Samen met collega-kunstenaars Zbigniew Dłubak, Andrzej Lachowicz en Antoni Dzieduszycki richtte Natalia in 1970 de PERMAFO, afkorting voor permanent formalisation, Gallery op. De PERMAFO Gallery werd opgezet als een thuis voor kunstenaarsexperimenten op het gebied van fotografie. De werkzaamheden van Natalia, Zbigniew, Andrzej en Antoni hebben veel bijgedragen aan de ontwikkeling van neo-avant-garde stromingen in Polen.

“We wanted to treat photography as a ‘transparent’ notation where any decorativeness or visual illusion would be reduced to a minimum. PERMAFO  was intended to be a structure enabling us to show the attitude that is aimed at investigation into and not expressing art.” – Natalia LL

Natalia LL won in mei 2007 de zilveren Zasłużony Kulturze Gloria Artis (Gloria Artis Medal for Merit to Culture) medaille, en in 2013 ontving ze de Katarzyna Kobro Award, gegeven door kunstenaars aan kunstenaars.

Van 2004 tot 2013 werkte ze als hoofddocent aan de Academie voor schone kunsten in Poznań. Natalia’s werken worden geclassificeerd als conceptuele kunst, fotokunst of body art. Natalia overleed op 12 augustus 2022, op 85-jarige leeftijd, in Wrocław.

Werken van Natalia LL

Jaren 60

Natalia LL begon tijdens haar studie (1957 — 1963) met haar ontwerpen in graphics, schilderkunst, glasontwerp en fotografie. Ze raakte steeds dieper betrokken bij fotografie en dit werd het medium van haar eerste artistieke successen. De vroege fotowerken van Natalia LL bestonden voornamelijk uit portretten, vaak met gezichten in close-ups. Deze foto’s, vaak gekenmerkt als “studies voor een portret”, zijn volgens Natalia geïnspireerd door haar interesse in onder meer het existentialisme, het Italiaanse neorealisme en de poëtica van Italiaanse films.

“It seemed to me that through photography a usual, banal reality changes itself into an unique, mysterious event, phenomenon. My photographical activity was for sure the try to find an uncommonness, unusualness in the surrounding world. I was fascinated with how seemingly veracious photography shows this unusualness in a more fully and naturally way than painting or graphics. The photography I was engaged in I would call an existentialistic one.” – Natalia LL

Natalia ontwikkelde aan het einde van de jaren 60 onderzoek op het gebied van ‘erotische fotografie’, tot op zekere hoogte geïnspireerd door de geschriften van De Sade en Battaille.

Jaren 70

In deze periode legde Natalia LL duidelijk haar artistieke houding en haar banden met de neo-avant-garde kunst bloot. Door fotografie te gebruiken om kleine, alledaagse handelingen als slapen, rusten, seks, eten en spreken weer te geven, introduceerde ze het idee van ‘Permanent Registration’, waarbij kunst niet werd gezien als een sfeer die gescheiden is van de dagelijkse werkelijkheid, maar juist als een proces dat opeenvolgende fasen van de werkelijkheid genereert. Natalia was, als een van de meest prominente conceptuele kunstenaars in Polen, kritisch over de koude, rationele onthechting van het conceptualisme in vergelijking tot de fysieke sensualiteit en het alledaagse. Dit bracht haar ertoe de populaire cultuur en de mogelijkheden van mechanische registratie en distributie in haar werken te integreren.

Na de periode die Natalia LL de fase van ‘Permanent Registration’ noemde begon ze aan de reeks film- en fotografische realisaties met de titel ‘Consumer Art’. In deze reeks legde ze veranderingen in de betekenis van een eenvoudige daad van consumptie bloot. ‘Consumer Art’ (1972), bestaand uit een blonde vrouw die op een sensuele manier eerst een banaan (een zeldzaam product binnen socialistische economieën) en daarna een worst eet, wordt gezien als haar meest bekende werk en word geprezen als “een uitdagende verklaring van sekspositiviteit en als een ironische metafoor voor de consumptiearme levens binnen het staatssocialisme tijdens de Koude Oorlog (1947-1991)”. 

 

Werken uit de reeks ‘Consumer Art’ zijn op 26 april 2019 samen met werken van Katarzyna Kozyra (’Appearance of Lou Salome, 2005) en het duo Karolina Wiktor en Aleksandra Kubiak (’Part XL. Tele Game, 2005) weggehaald in het Nationale Museum in Warsaw. Deze werken waren weggehaald uit de tentoonstelling nadat het museum een anonieme brief had ontvangen van een bezorgde moeder die het bezoek van haar zoon aan het museum als traumatisch beschreef. Dit zorgde voor wijd versprijde protesten over het hele culturele spectrum en het museum werd beschuldigd van het, in samenwerking met het Ministerie van Cultuur, proberen te censoren van feministische kunst. Later zijn de werken van de kunstenaars weer terug gehangen.

Jaren 80

Natalia LL benadrukte in twee teksten: “States of concentration” en “A word about body” de belangrijkste punten van haar positie in de kunst. Haar uitspraken waren ook een gevolg van haar kritische houding tegenover de zogenaamde ‘mediale kunst’, waar formele en technische problemen fundamentele problemen waren.

In de jaren tachtig concentreert ze zich zeer intensief op het denken van mystici, realiseert ze “witte” en “zwarte” seances, maakt ze series tekeningen, foto’s en schilderijen met de titel “Mountain of Perfection”.

Natalia LL schreef de korte tekst ‘The Physicality of the Body’ – ‘Birth according to the Body’. ‘Birth according to the Spirit’. Het werd toen de titel van de reeks van haar werken gebaseerd op de in scéne gezette zelfportretten. Deze tekst verwijst naar haar eerdere teksten zoals ‘A Word about the Body’ (1980), ‘Body Art and Performance’ (1984) of ‘The Theory of the Head’ (1991). Natalia verwees in al deze teksten naar de katholieke interpretatie van de relaties tussen lichaam en geest.

„The mystery of incarnation shows the true essence of the body, which can be treated similarly in art. In the volatile artistic matter, the body becomes a sphere in which we touch the mystery of existence. Art casts a spell on, and Transfigures the body.” – Natalia LL

Verder lezen

Blok, “I, You, We and All the Women Including the Other Ones: Images of Femininity in Natalia LL’s Art”, https://blokmagazine.com/i-you-we-and-all-the-women-including-the-other-ones-images-of-femininity-in-natalia-lls-art/

 Natalia LL, “Works”, Works – Natalia LL
 

Bronvermelding

Blok, “I, You, We and All the Women Including the Other Ones: Images of Femininity in Natalia LL’s Art”, https://blokmagazine.com/i-you-we-and-all-the-women-including-the-other-ones-images-of-femininity-in-natalia-lls-art/

FRIEZE, “Remembering the ‘Consumer Art’ of Natalia LL (1937-2022)”,  https://www.frieze.com/article/natalia-ll-obituary

HYPERALLERGIC, “Hundreds of Protestors Wielded Bananas After a Polish Museum Censored Feminist Artworks”, Hundreds of Protesters Wielded Bananas After a Polish Museum Censored Feminist Artworks (hyperallergic.com)

Natalia LL, “About”, About Natalia LL

Natalia LL, “Works”, Works – Natalia LL

TATE, “Natalia Lach-Lachowicz (Natalia LL)”, Natalia Lach-Lachowicz (Natalia LL) | Tate 

The Guardian, “The top 10 photography exhebitions of 2017”, https://www.theguardian.com/artanddesign/2017/dec/13/top-10-photography-exhibitions-of-2017